Książka Anny Marii Tomczak „Cultural Memory and Food: South Asian Diasporic Fiction” („Pożywienie a pamięć kulturowa: o twórczości pisarzy diaspory hinduskiej”) podejmuje tematykę roli literatury pięknej w pielęgnowaniu pamięci zbiorowej grupy mniejszościowej w warunkach społeczeństwa wielokulturowego. Łącząc badania kulturoznawcze i literaturoznawcze, autorka skupia się na funkcji posiłku i tradycji kulinarnej w przekazywaniu więzi i budowaniu tożsamości kulturowej. Analizie zostają poddane powieści brytyjskich i amerykańskich pisarzy współczesnych, należących do diaspory hinduskiej, utwory Moniki Ali, Nadeema Aslama, Kiran Desai, Hanifa Kureishiego, Jhumpy Lahiri, Gautama Malkaniego, Meera’y Syal oraz Kamili Shamsie, opublikowane w latach 1999-2009. Od Autorki
Ta pozycja nie zawiera żadnych recenzji.
Zapraszamy do dodania pierwszej.